Realizari liceu
Realizări liceu
Performanțe școlare ale elevilor

Performantele scolare ale elevilor, obtinute de-a lungul timpului demonstreaza calitatea serviciilor oferite si ilustreaza prestigiul de care se bucura unitatea noastra scolara la nivelul comunitatii.

La Liceul teologic ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu” din Fagaras a început sa prinda contur un parteneriat între scoala fagaraseana si mai multe parohii ortodoxe române din diaspora. La început a fost un gând: colaborarea cu preoti si tineri din tari europene, cu scopul de a deschide elevilor orizonturi noi, de a-i antrena în munca de documentare si, de ce nu, de a-i pune în situatia de a exersa mai mult limbile de circulatie internationala.

Parteneriat
Liceul teologic, în parteneriat cu parohii din diaspora

Realizari liceuLa Liceul teologic ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu” din Fagaras a început sa prinda contur un parteneriat între scoala fagaraseana si mai multe parohii ortodoxe române din diaspora. La început a fost un gând: colaborarea cu preoti si tineri din tari europene, cu scopul de a deschide elevilor orizonturi noi, de a-i antrena în munca de documentare si, de ce nu, de a-i pune în situatia de a exersa mai mult limbile de circulatie internationala.

La initiativa doamnei directoare Michaela Judele, în iarna au fost contactate mai multe parohii ortodoxe din Europa Occidentala. Au raspuns câtiva preoti parohi: pr. Gheorghe Laurentiu Precup – Parohia Sf. Mucenic Gheorghe Berna-Friburg (Elvetia), pr. Milica Vasuianu – Parohia Înaltarea Sfintei Cruci din Växjö (Suedia), pr. Razvan Ionescu – Parohia Sf. Cuvioasa Parascheva si Sf. Genoveva din Paris, pr. Nicolae Pârvu – Parohia Noale si Belluno (Italia). Dânsii si-au manifestat disponibilitatea pentru acest parteneriat, asa ca actiunea a si demarat.

O prima etapa s-a consumat în ziua de 28 februarie. Astfel, mai multi elevi ai liceului au prezentat colegilor, cadrelor didactice si invitatilor adunati în sala de festivitati a scolii, informatii privitoare la istoricul acestor comunitati din diaspora, modul în care s-au format, precum si activitatile sociale si spirituale pe care membrii parohiilor respective le desfasoara alaturi pe preotii si ierarhii care îi pastoresc. În cadrul evenimentului a fost realizata si o expozitie cu fotografii din parohiile partenere.

În continuare, în luna aprilie urmeaza sa se desfasoare un concurs interjudetean de eseuri, al carui juriu va fi format din preotii ortodocsi parteneri din Europa. Tema propusa spre dezbatere este: „Destinele Ortodoxiei în Europa Occidentala”. Apoi, vor fi asteptate materialele pe care tinerii români din diaspora le vor trimite pentru a fi publicate în revista scolii.

Spre sfârsitul anului scolar, elevii împreuna cu profesorii liceului teologic au primit invitatii în Franta, Elvetia si Suedia, pentru ca tinerii sa faca un stagiu de pregatire liturgica. Elevii vor primi în final certificate de pregatire europeana. Speram ca acest parteneriat sa fie continuat si pe viitor, cu experiente folositoare atât pentru elevi, cât si pentru profesori.

Diac. Marcel Dobrea